Ракета порази петролен обект в Ирак и рани трима

Един от атакуваните танкери в Оманския залив, архив
Един от атакуваните танкери в Оманския залив, архив / БГНЕС
Ракета порази петролен сондаж в южната иракска провинция Басра. Нанесени са щети на лагер на американския петролен гигант "Ексън Мобил", а трима местни работници са ранени. Единият от тях е в тежко състояние. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на иракските власти.

Служителят по сигурността Махди Райкан каза, че ракета "Катюша" е паднала в лагера към петролните полета Зубаир и Румейла, експлоатиран от "Ираки дрилинг къмпани" ("Иракска сондажна компания"), където "Ексън Мобил" има временни жилища.

За момента няма отговор на молбата за коментар към американската петролна компания, базирана в Ървинг, щата Тексас. Миналия месец тя евакуира персонала си от друго петролно поле в провинция Басра.

На фона на ескалиращото напрежение между Иран и САЩ има опасения, че Ирак за пореден път може да се окаже по средата. В страната има над 5000 американски войници, както и влиятелни, подкрепяни от Иран милиции, някои от които настояват американските сили да напуснат, отбелязва АП.


 
БТА