/ БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.

12 моряци от Русия са били на борда на плавателен съд, атакуван в Оманския залив

И.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, е подчертал Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби, цитиран от ТАСС.

МВнР: Няма данни българи да са в екипажите на атакуваните в Оманския залив танкери

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.

Иран е оказал помощ на 44 моряци от танкерите, нападнати в Оманско море

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви от своя страна, че обвиненията на САЩ срещу Иран за съпричастност към нападенията срещу танкери в Оманския залив, са част от опитите за саботиране на дипломацията на Екипа "Б", включващ американския съветник по национална сигурност Джон Болтън, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Фактът, че САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики - само показва извънредно ясно, че Екип "Б" преминава към План "Б": саботаж на дипломатическите усилия - включително тези на (японския премиер) Шиндзо Абе - и прикриване на своя Икономически Тероризъм срещу Иран", написа Джавад Зариф в Туитър.

Доналд Тръмп: Нито Иран, нито САЩ са готови да се споразумеят

Иранският външен министър е заявявал, че Болтън, известен с крайните си позиции противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, може да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне конфликт с Техеран.

Рохани заяви в друг туит, че е предсказа какво ще се случи още преди няколко месеца, подчертавайки, че не е гадател, а разбира начина на мислене на Екипа "Б".

По-рано САЩ съобщиха, че разполагат със запис как ирански военни свалят неексплодирала мина от борда на нападнатия японски танкер в Оманския залив, предаде телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Иранският кораб се е приближил до пострадалия танкер, въпреки че в района от четири часа се намира американския миноносец "Бейнбридж".
БТА