Райс: Русия става все по-агресивна на световната сцена
Райс: Русия става все по-агресивна на световната сцена / netinfo
Американският държавен секретар Кондълиза Райс отново отправи остри критики към Русия, обвинявайки Кремъл във все по-авторитарно поведение у дома и все по-агресивен подход на световната сцена, предаде Асошиейтед прес.

В статия в полския в. "Газета виборча" Райс осъди войната на Русия срещу Грузия и заяви, че Москва не е постигнала и няма да постигне трайна стратегическа цел.

Според Райс конфликтът в Грузия е бил само последният от редица будещи тревога ходове на Москва. Руското нападение е част от влошаващ се модел на поведение през последните години, отбелязва Райс. Тя изтъква използването от страна на Русия на петрола и природния газ като инструменти за оказване на принуда, заплахите на Москва да насочи ядрени оръжия срещу мирни държави като Полша и ограничаването на свободите и законността в Руската федерация.

Държавният секретар на САЩ призова Западът да се противопостави на Кремъл и да не позволи руската агресия да постигне някакви ползи. Райс пише, че САЩ и Европа не могат да позволят на Кремъл да има вето върху бъдещето на евроатлантическата общност. Тя подчертава, че вратите към нея са отворени за Грузия и Украйна, без да споменава конкретно НАТО. Според Райс руските действия тласкат Москва по пътя на изолацията.