Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / / iStock/Getty Images
Пътнически самолет Boeing 737 на „China Eastern“ се разби в планините в южния китайски регион Гуанси, съобщи Китайската национална телевизия.

На борда е имало 132 души - 123 пасажери и 9 души екипаж, съобщи КАГА. По-рано държавна телевизия съобщи за 133 души на борда. На мястото се вижда пожар. 

Спасителните екипи са на път към местопроизшествието, но жертвите не са известни, съобщи CCTV. По данни на Flightradar24 самолетът е излетял от Кунмин в 13:15 часа местно време и се е насочил към Гуанджоу. Около 14:20 часа близо до Джоу самолетът рязко е започнал да забавя ход и да губи височина, след което е изчезнал от екраните на радарите.  По данни на уебсайта за проследяване на полетите "Флайт радар 24" самолетът, пътувал от град Кунмин за Гуанчжоу, е бил на височина около 8800 метра в 14,20 ч. местно време (6,20 по Гринуич) и се е снижил до около 2700 метра само за малко повече от 2 минути. Последната му засечена височина е била около 980 метра 20 секунди по-късно. Според сайта машината е излетяла от Кунмин в 13,11 ч. местно време (5,11 по Гринуич), а е изчезнала от радарите в 14,22 ч. местно време (6,22 по Гринуич), като е трябвало да се приземи в Гуанчжоу в 3,05 ч. местно време (7,05 по Гринуич).

Медии цитираха представител на спасителните служби, заявил, че самолетът се е разпаднал и е предизвикал пожар, унищожил Е бамбукови дървета. В. "Женмин жибао" цитира местен представител на пожарникарите, според когото няма признаци на живот сред отломките.

Онлайн метеорологични данни показаха, че в Учжоу по време на катастрофата е имало частична облачност с добра видимост.

Китайският президент Си Цзинпин призова разследващите органи да установят причината за катастрофата възможно най-скоро и да осигурят пълна безопасност на въздухоплаването, съобщи Китайската централна телевизия.

Говорител на "Боинг" каза: "Запознати сме с първоначалните медийни съобщения и работим за събиране на още информация."
Агенция Синхуа съобщи, че пожарната служба в Учжоу е изпратила 117 огнеборци и 23 пожарни коли към мястото на катастрофата. Още 538 пожарникари от други части на автономния район Гуанси-Чжуан, на чиято територия се е разбил самолетът, са изпратени да се включат в спасителните дейности, заяви регионалната пожарна служба.
 
CNN, БТА, БГНЕС