Първият ляв президент на Латинска Америка отново спечели
Първият ляв президент на Латинска Америка отново спечели / снимка: БГНЕС

Табаре Васкес печели със значителна преднина втория тур на президентските избори в Уругвай в неделя с 55,5% от гласовете, според частичните официални резултати след преброени 71,7% от бюлетините. Такава преднина не може да бъде преодоляна и съперникът му вече го поздрави.

Васкес, който бе първият ляв президент в Латинска Америка между 2005 и 2010 г., отново се върна на власт. Дясноцентристкият му съперник Луис Лакалье Поу, получи само 44,5% от гласовете. Той вече поздрави новият президент по телефона.
Васкес е представител на лявата коалиция „Широк фронт”, която запази парламентарното мнозинство в Уругвай.

Васкес вече е бил президент на Уругвай. Той заемаше поста между 2005 и 2010 г. В Уругвай президентът няма право на втори последователен мандат.

Коалицията е на власт в продължение на почти 10 години. Тя бе водена през последните години от известния 79-годишен Хосе Мухика, който нямаше право на следващ мандат.

В същото време Васкес обяви традиционно, че ще опита да бъде президент на всички в Уругвай. Дясноцентристкият кандидат - 41-годишният Луис Лакалье Поу - е от Националната партия.

Левицата е популярна в Уругвай заради социалните си програми. През последното десетилетие броят на бедните в страната намаля драстично. В същото време икономиката се придържа към пазарните принципи. Уругвай има стабилно селскостопанско производство и сравнително добри показатели на растеж, но според новия президент пред страната стоят нови предизвикателства.

Източник: БГНЕС