Израел съобщи днес за първи открит случай на маймунска шарка при човек, след като в няколко страни от Европа и Северна Америка бяха открити случаи на тази болест, която обикновено е ендемична в Западна Африка, предаде Франс прес.

Заболелият е 30-годишен мъж, който неотдавна се е върнал от Западна Европа, според говорител на болницата Ишилов в Тел Авив. Вчера министерството на здравеопазването съобщи, че в чужбина мъжът, който изпитва леки симптоми, е бил в контакт с болен.

Вирусолог: В момента маймунската шарка е сред най-горещите теми в света на биомедицината

Маймунската шарка е рядка болест, чийто патоген може да се предава от животните на човека и обратно. Симптомите напомнят на тези на едрата шарка, но са по-леки: треска, главоболие, болки в мускулите през първите пет дни. След това се появяват обриви, лезии, пустули и накрая струпеи. Няма лекарство за болестта, която обикновено отзвучава сама, а симптомите продължават от 14 до 21 дни.

Предаването от човек на човек може да е резултат от близък контакт със секрети от дихателните пътища на заразени, кожни лезии на заразен или предмети, наскоро замърсени с телесни течности или материал от лезии на пациент.

Повечето случаи са открити при мъже, които правят секс с мъже, съобщи вчера Световната здравна организация (СЗО), която вече посочи, че иска да проучи предаването на вируса в хомосексуалната общност.

Първи случай на маймунска шарка е открит и в Швейцария при човек, живеещ в кантон Берн, но който е бил изложен на вируса в чужбина, съобщи АФП, позовавайки се на информация от здравната дирекция на кантон Берн.

Извършено е проследяване на контактните лица с цел установяване на възможни вериги на предаване, се казва в прессъобщение на местните власти. Заразеният се наблюдава амбулаторно и е изолиран у дома. Всички контактни лица са били информирани.

Този първи предполагаем случай на маймунска шарка стана известен в петък. Извършените лабораторни анализи са потвърдили подозрението в събота следобед.
Няколко западни страни, включително Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция, са идентифицирали случаи на маймунска шарка.


 
БТА