Палестински официални лица заявиха, че изпратена от Йордания полева болница е влязла в Ивицата Газа - първата, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и управляващите територията "Хамас", предаде АФП.

"Болницата ще бъде създадена в Хан Юнис, за да приема ранените и болните при катастрофалните условия, които южните болници преживяват с притока на стотици ранени всеки ден и продължаващите агресивни въздушни и артилерийски удари", заяви Мохамед Закут, генерален директор на болниците в Газа.

По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия в Газа има около 30 000 ранени.

Броят на загиналите в Газа достигна 13 000 души, предимно цивилни, съобщи министерството.

Седмици на интензивни бомбардировки и остър недостиг на гориво и медицински консумативи доведоха до това, че повечето болници в Газа спряха да функционират.

Аед Яги, ръководител на службата за медицинска помощ в Газа, заяви, че полевата болница ще помогне за намаляване на натиска върху съществуващите здравни служби.

"Броят на медицинския персонал е ограничен и няма достатъчно линейки", каза Яги.

Йорданската полева болница достигна Газа, придружена от 17 души персонал и 40 камиона с медицинска помощ.

Всички стоки и лица, които влизат в Газа през контролно-пропускателния пункт Рафах с Египет, подлежат на израелско одобрение.

Ръководителят на службата за контрол на граничните пунктове в Газа, Хишам Адван, заяви, че шест линейки от Кувейт също са влезли на територията в понеделник.
БГНЕС