Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че мирът с Украйна е възможен само след като Москва постигне целите си в продължаващия близо 2 години конфликт, предаде АФП.

"Мир ще има, когато постигнем целите си. Те не се променят. Ще ви припомня за какво говорихме - за денацификация и демилитаризация на Украйна и за нейния неутрален статут", каза Путин по време на пресконференцията си в Москва.
 

Владимир Путин
БГНЕСКогато през февруари 2022 г. Путин стартира военните си действия в Украйна, той поиска "денацификация" на прозападната си съседка. Той също така поиска "демилитаризация" на Украйна, която отблъскваше нападението на Русия.

"Що се отнася до демилитаризацията, те не искат да преговарят, така че ние сме принудени да предприемем други мерки, включително военни", заяви руският държавен глава.
Руският президент допълни, че страните са се договорили за това по време на преговорите в Истанбул, но впоследствие Украйна се е отрекла от споразуменията.

"Или се договаряме, или трябва да решим въпроса със сила", подчерта той.

Руският президент Владимир Путин провежда комбинирана пряка линия с граждани и пресконференция с медиите. Комбинираното събитие, под названието "Равносметка за годината", започна малко след 12 ч. московско време, предаде ТАСС.

В залата присъстват представители на руски медии и акредитирани в страната журналисти. Модератори на дискусията са прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, водещата от телевизия "Първи канал" Екатерина Березовска и журналистът от телевизия "Русия-1" Павел Зарубин.

Въпросите си гражданите можеха да задават на специален сайт в текстови или видео формат, на безплатни номера и през социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники".
БГНЕС, Асен Георгиев/БТА