Президентът на Русия Владимир Путин се срещна днес с майки на войници, които воюват в Украйна, и ги увери, че той и цялото ръководство на страната споделят тяхната болка, предаде Ройтерс.

Седнал с група жени около маса с чай, сладкиши и купи с пресни плодове, той каза: "Ние разбираме, че нищо не може да замени изгубения син на една майка. [. . .] Споделяме тази болка". Докато говореше президентът дишаше тежко и често прочистваше гърлото си. Майките слушаха думите на Путин, но техните изказвания не бяха включени в излъчения по телевизията репортаж от срещата.

Путин каза, че не съжалява, че започнал "специалната военна операция", както нарича войната срещу Украйна, и я мотивира с арогантната хегемония на Запада през унизителните за Русия десетилетия след разпадането на СССР през 1991 г. По думите на руския президент Украйна и Западът нямат оправдание за започнатата от тях война на окупация в имперски стил. Той прикани майките да не вярват на всичко, което виждат по телевизията или четат в интернет, защото там се разпространява много невярна информация и лъжи за събитията в Украйна, предаде Ройтерс.

ТАСС разпространи предварително изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че на срещата са поканени 17 майки, чиито синове са мобилизирани, доброволци, войници по договор или кадрови военни. По думите му повод за срещата е Денят на майката, който в Русия се отбелязва в последната неделя на ноември.

Според ТАСС Путин е казал на майките, че техните синове са герои и самите те "чувстват и разбират това". Той бил разговарял лично по телефона с някои войници и бил удивен от тяхното "настроение и отношение" към мисията им.

По оценки на САЩ във войната в Украйна, която е най-смъртоносният конфликт в Европа след края на Втората световна война, са загинали и ранени десетки хиляди войници от двете страни. Руската инвазия предизвика най-голямата конфронтация между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. Стотици хиляди руски войници се сражават в Украйна, като сред тях са и някои от над 300 000-те запасняци, получили повиквателни като част от мобилизацията, обявена от Путин през септември.

Ядреният шантаж на Путин: Как може да бъде спрян тиранинът в Кремъл

Путин твърди, че не съжалява, че е започнал руската "специалната военна операция", както той я нарича, и определя войната срещу Украйна като повратен момент, в който Русия най-после се е противопоставила на арогантната западна хегемония след десетилетия на унижения през годините, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украйна и Западът твърдят, че Путин няма оправдание за неговата, по техните думи, окупационна война в имперски стил. Украйна заяви, че ще се бори, докато и последният руски войник не бъде прогонен от нейната територия.

Украйна не оповестява загубите си. Русия за последен път оповести публично загубите си на 21 септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че са били убити 5937 руски войници. Това обаче е значително по-малко от числеността им според повечето международни оценки. По оценка от 9 ноември на висш генерал от САЩ броят на ранените и убити руски и украински войници надхвърля 100 000 души за всяка от двете страни.
БТА