/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин призна, че идеята за използване на двойник за неговата безопасност се появила в началото на 2000-те, но той се отказал от нея. Президентът каза това в интервю за ТАСС.

"[Идеята] възникна, но аз отказах двойници", отбеляза Путин. "Това беше в най-трудните моменти на борбата срещу тероризма." Според него в началото на 2000-те години е имало предложения двойник да замества руския лидер на мероприятия на места, където държавният глава не е в безопасност. Само че Путин никога не е използвал такъв метод, става ясно от думите му.

Въпросът за това дали Путин има двойник, държавният глава и журналистът Андрей Ваденко, който го интервюира, беше един от най-популярните, зададени на руския лидер в Интернет. Но и преди 20 години това питане се радва на интереса на руснаците. Например на 24 декември 2001 г. този въпрос е поставен на Владимир Путин жителка на Костромска област в ефира на телевизионните канали OРT и РТР.

Путин е съгласен за референдум за промените в конституцията

Жената предположи, че двойникът би помогнал на президента да успее да проведе множество срещи, включително на най-високо ниво. Тогава президентът отговори, че няма двойник.

Друг подобен случай имаше в Сочи през август 2009 г., когато Путин и руският премиер Дмитрий Медведев след работна среща решиха да се разходят по алеята сред жителите и посетителите на града. Виждайки ги, една жена предположи, че не президентът и премиерът са тези, които отиват на разходка, а техните двойници. „Не, не сме двойници, ние сме“, отговори Медведев с усмивка.

През август 2000 г. тогавашният шеф на Федералната служба за охрана на Руската федерация Евгений Муров в интервю за ТАСС също отбеляза, че Путин няма двойници, като нарече слуховете за него "мит и глупост". Тогава той призна, че разузнавателните агенции периодично трябва да проверяват информация за възможни заплахи за сигурността на държавния глава, излъчвани от терористите по това време. Според Муров обаче използването на двойки би било признание за слабата организация на защита на руския лидер, и от такава мярка просто няма нужда.
БГНЕС