Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин се е съгласил с предложението на 22 април в страната да се състои референдум за промените в конституцията. Това съобщи днес пред репортери съпредседателят на работната група за подготовка на промените в руската конституция Павел Крашенинников, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

По думите на депутата денят на гласуването ще бъде неработен за гражданите.

На среща днес с членовете на работната група Путин каза, че е "напълно съгласен" с предложението да бъде внесена конституционна забрана висшите длъжностни лица в Русия да притежават материални и финансови активи в чужбина. Той предложи списъкът на тези висши постове да бъде разширен, като в него бъде включен и президентският.

Радев даде подробности за водените разговори с Путин относно енергийните проекти

Путин каза, че в конституцията може да бъде записано, че руският език е език на "държавообразуващия народ". По думите му този текст добре кореспондира с предложението на работната група, че на територията на Русия "се гарантира етнокултурното и езиковото многообразие".

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)

Президентът заяви още, че всички поправки в основния закон на Руската федерация трябва да влязат в сила веднага след обявяването на резултатите от всенародното гласуване. Думите му бяха по повод предложение в поправките да бъде отбелязано, че част от тях влизат в сила след изборите за държавен глава през 2024 г., предаде ТАСС.

Промените в руската конституция, предложени миналия месец от Владимир Путин, му дават възможност да удължи своя контрол върху властта и след като изтече президентския му мандат след две години, отбелязва Ройтерс.
 
БТА