Путин
Путин / БТА
Докато сраженията в Украйна продължават, президентът на Русия Владимир Путин приветства днес руското национално единство в годишното си обръщение за състоянието на страната преди изборите следващия месец, които е почти сигурно, че ще спечели, съобщиха световните агенции.

В речта си пред депутати и висши официални представители, предавана пряко по телевизията в цялата страна, Путин увери, че Русия "защитава своя суверенитет и сигурност и защитава нашите сънародници" в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Той приветства руските войници и почете с минута мълчание паметта на руските военни, убити в съседната страна.

Седемдесет и една годишният Путин, който ще участва като независим кандидат на президентските избори, планирани от 15-и до 17-и март, разчита на строгия контрол върху политическата система на Русия, установен от него през 24-е му години на власт, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че изтъкнати негови критици, които биха могли да му се противопоставят, са или в затвора, или живеят в чужбина, а повечето независими медии са забранени. Това означава, че преизбирането на Путин е почти сигурно. Той е изправен пред символична опозиция от трима други кандидати, номинирани от приятелски настроени към Кремъл партии, представени в парламента.

Най-известният руски опозиционен лидер Алексей Навални, чийто опит да се кандидатира срещу Путин през 2018 г. беше отхвърлен, почина внезапно в арктическа наказателна колония по-рано този месец, докато излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм. Погребението на Навални е насрочено за утре.

Путин многократно е заявявал, че е изпратил войски в Украйна през февруари 2022 г., за да защити руските интереси и да попречи на Украйна да бъде сериозна заплаха за сигурността на Русия, като се присъедини към НАТО. Киев и неговите съюзници осъдиха това като непровокиран акт на агресия.

Руският лидер неколкократно е сигнализирал за желанието си да преговаря за прекратяване на сраженията, но предупреди, че Русия ще задържи придобитото от нея досега.

Путин приветства днес напредъка в Украйна на руските войски, които през последните седмици постигнаха редица успехи срещу украинските сили, намиращи се в отбрана и нямащи достатъчно боеприпаси, отбелязва Франс прес.

Агенцията цитира думите на Путин, че "военният потенциал на (руските) въоръжени сили е увеличен многократно. Те напредват уверено в няколко направления" на фронта.

"Днес, когато родината ни защитава своя суверенитет и сигурност и защитава живота на нашите сънародници в Донбас и Новорусия (региони на Украйна, за които Русия твърди, че е анексирала), решаващата роля в тази справедлива борба принадлежи на нашите граждани, на единството ни, на нашата преданост към родната страна и отговорността за нейната съдба", каза Путин, цитиран от Ройтерс.

"Тези качества бяха демонстрирани ясно и недвусмислено в самото начало на специалната военна операция, когато тя беше подкрепена от абсолютното мнозинство на руския народ", добави той.

"Разбираме, че Западът се опитва да ни въвлече в надпревара във въоръжаването. Те се опитват да ни изтощят, да повторят трика, който успяха (да направят) с бившия Съветски съюз през 80-те години", каза Путин. "Затова нашата задача е да развиваме отбранително-промишления комплекс по такъв начин, че да се увеличи научния, технологичния и индустриалния потенциал на страната", посочи руският президент.

Путин предупреди западните страни, че има реален риск от ядрена война, ако изпратят свои войски да се сражават в Украйна и каза, че Москва разполага с оръжия за нанасяне на удари по цели на Запад. Русия сега трябва да укрепи своя Западен военен окръг след присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, посочи руският президент. Той каза, че Москва е готова за диалог със САЩ по отношение на стратегическата стабилност, но отхвърли всякакви опити Русия да бъде принудена да води преговори, като подчерта, че Русия използва съвременни оръжейни системи, включително хиперзвукови ракети "Циркон", и има предимство във военно отношение в Украйна.

Руският президент повтори обвинението си, че Западът се опитва да унищожи Русия отвътре и няма да позволи на никого да се намесва в нейните вътрешни работи. Икономиката на Русия скоро ще бъде една от четирите най-големи в света по покупателна способност, добави той.

Путин отбеляза, че повечето руски граждани са подкрепили решението му преди две години да изпрати десетки хиляди войници в Украйна в рамките на така наречената от Москва специална военна операция и смята, че "преобладаващо мнозинство от населението" я подкрепя, допълва

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Светослав Танчев/БТА