/ БТА
Руският президент Владимир Путин назначи за заместник-министър на отбраната бившия заместник-министър на икономиката Олег Савелиев, става ясно от публикуван негов указ, предаде Ройтерс.

Агенцията определя това решение като поредния знак за намерението на Путин да повиши ефективността на военната икономика на страната.

На 12 май руският президент изненадващо отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу и го замени с икономиста Андрей Белоусов, който дотогава бе първи вицепремиер. Според мнозина целта на този ход е парите за отбрана да бъдат харчени по-ефикасно и да бъде прочистен съставът на министерството на отбраната, което беше засегнато от голям корупционен скандал, отбелязва Ройтерс.

Савелиев работи в министерство на икономиката от 2008 г. до 2014 г. и за кратко е заместник-министър по времето, когато Белоусов оглавява ведомството.

След анексирането на Крим от Русия той заема поста на министър по кримските въпроси в периода 2014-2015 г. През последните пет години Савелиев е одитор в руската Сметна палата, където контролира държавните разходи в сферата на отбраната и сигурността.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА