Знакова среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган след 8-месечно охлаждане на отношенията между двете страни, предизвикано от инцидента със сваления руски самолет през ноември миналата година на турско-сирийската граница.

Кризата коства над 13 млрд. долара загуби на турската икономика. Разговорите между Пуитн и Ердоган продължиха около два часа, след това в разширен състав страните обсъдиха въпроси, свързани с двустранното сътрудничество.

Ердоган и Путин се срещат в Санкт Петербург

Руският президент закъсня за разговорите с около час, което не е необичайно, тъй като той е известен, че почти никога не спазва графика и често се появява с около 4 часа по-късно.

Путин и Ердоган разтопиха ледовете (ВИДЕО)
netinfo

Срещата между Владимир Путин и Реджеп Ердоган започна в Санкт Петербург с ръкостискане, обръщение към госта с "уважаеми" и в присъствието на делегациите на двете страни, които след това останаха да изчакат резултата от разговорите на четири очи.

Турция свали руски военен самолет

В присъствието на журналисти Путин заяви: "С вас добре знаем, че в изминалите години нивото и характерът на нашите отношения достигна безпрецедентно ниво и качество. Но след известната трагедия се сринаха на много ниско равнище, деградираха".

Журналист: Духът на настоящето е моделиран от автократи като Путин и Ердоган

Ердоган отвърна с благодарности, че "в този деликатен период" Путин е намерил време за тази среща и добави: "Турско-руските отношения влязоха в позитивно русло, известен ви е нашият процес за определяне на целите и съм уверен, че със стъпките, които ще направим заедно, ще започнем да разширяваме този процес."

"Вашето позвъняване по телефона веднага след опита за преврат много зарадва мен и народа ни", каза Ердоган, преди оператори и фоторепортери да бъдат помолени да напуснат залата. Той добави, че турците искали демокрация, което си личало и от големия митинг в неделя.

След работния формат в началото на срещата на двете делегации двамата президенти се оттеглиха за разговор насаме. Разговорите продължиха около два часа.

По-късно двамата лидери дадоха съвместна пресконференция.

Путин и Ердоган разтопиха ледовете (ВИДЕО)
netinfo

Руският президент Владимир Путин определи преговорите с турския си колега Реджеп Ердоган като конструктивни и важни за двустранните отношения, предава ТАСС. Той заяви, че ограниченията по отношение на турските компании ще бъдат отменени поетапно. Путин освен това отбеляза, че са взети политически решения по проектите „Турски поток" и атомната електроцентрала „Аккую".

Русия и Турция споделят общо мнение за въпросите, свързани с борбата с тероризма, допълни Путин.

От турската страна са предоставили гаранции за сигурността на руските туристи, а от руската страна са обещали да обмислят възстановяването на чартърните полети.

В делегацията на Ердоган влизат външният министър Чавушоглу, прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калън и др. Според медиите в делегацията има и един „сюрприз" - шефът на националното разузнаване Хакан Фидан.

Путин и Ердоган разтопиха ледовете (ВИДЕО)
netinfo