Протести на Острова срещу войната в Ирак и евентуално нападение срещу Иран
Протести на Острова срещу войната в Ирак и евентуално нападение срещу Иран / снимка: BGNES

Няколко хиляди противници на войната в Ирак се събраха днес в Лондон и в Глазгоу и призоваха премиера Тони Блеър да изтегли всички британски войници от там, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите в столицата преминаха в шествие по улиците в дъждовния ден. Организаторите се надяваха да съберат неколкостотин хиляди, както при протеста през 2004 г. срещу британското участие в оглавяваното от Съединените щати нахлуване Ирак през март 2003 г.

"Дали 2000 войници ще се завърнат у дома тази година или не, това е прекалено малко и прекалено късно, трябва да засилим призивите за изтегляне на всички войници още сега, както и Великобритания да спре да следва външната политика на Джордж Буш", заяви Линдзи Джърман, ръководителка на Коалиция "Спрете войната", организатор на демонстрацията.

Ораторите на митинга изразиха опасения, че САЩ и Великобритания могат да нападнат Иран заради ядрената му програма.

Демонстрация имаше и в шотландския град Глазгоу, чиито участници също се обявиха против евентуално нападение срещу Иран.

Майки на убити в Ирак войници устроиха вчера в рамките на протестите "мирен лагер" на Даунинг стрийт, където е резиденцията на премиера Тони Блеър. Към тях се присъединиха роднини на войници на служба в Ирак, които връчиха писмо, призоваващо за среща с Блеър - нещо, което той вече неколкократно отказваше. Протестът на майките, който ще продължи до утре, се ръководи от Роуз Джентъл, чийто 19-годишен син е бил убит от бомба в Басра, съобщава ДПА.