Простреляха нюйоркски полицаи, отзовали се на сигнал за въоръжен грабеж
Простреляха нюйоркски полицаи, отзовали се на сигнал за въоръжен грабеж / Guliver/Getty Images

Престъпността в Ню Йорк е намаляла с 4,6 процента през 2014 г., обяви кметът на Голямата ябълка Бил де Блазио, цитиран от Франс прес.

През изминалата година в мегаполиса са били извършени с 2600 кражби по-малко. Престъпленията в метрото са спаднали с 15 процента, а полицията е регистрирала спад с 11 процента на оплакванията в сравнение с 2013 г.

За онези, които живеят в този град от дълго време, тези данни биха били немислими допреди няколко години, каза Бил де Блазио. Ръстът на престъпността в Ню Йорк е един от най-ниските в САЩ, допълни кметът.

Същевременно обаче полицейското управление на Ню Йорк съобщи, че двама полицаи са били простреляни при опит да реагират на сигнал за въоръжен грабеж, предаде Ройтерс. Раните на полицаите не са животозастрашаващи.

Заподозрени за стрелбата не са задържани.

Прострелването на двамата полицаи стана броени седмици, след като полицаят Вънцзян Лю, на 32 години и колегата му Рафаел Рамос, на 40 години, бяха простреляни от засада на 20 декември от нападател, който твърдеше, че искал да отмъсти за смъртта на невъоръжени цветнокожи при проверката им и ареста им във Фъргюсън, в щата Мисури и в Ню Йорк това лято.

Източник: БТА