/ iStock/Getty Images
Днес проевропейската опозиция в Сърбия внася искане за свикване на предсрочни парламентарни избори, съобщи белградската агенция Бета.

Проевропейската опозиция, която организира гражданските протести "Сърбия срещу насилието", днес ще внесе искане в сръбското президентство президентът Александър Вучич да свика предсрочни парламентарни избори и местни избори в Белград.

Снощи Демократическата партия (ДС) обяви, че организаторите на протеста ще внесат искане за свикване на парламентарни и белградски избори в президентството на Сърбия в 12:00 часа. В прессъобщението се посочва, че след това ще се проведе пресконференция пред президентството. Като организатори на протеста са посочени Демократическата партия, Екологично въстание, Зелено-ляв фронт и парламентарните клубове "Народно движение на Сърбия - Новото лице на Сърбия" и "Посока Европа". Парламентарната група "Посока Европа" се състои от Партията на свободата и справедливостта, Движението на свободните граждани, Движението за обрат и синдикат "Слога".

Част от опозицията в Сърбия започна ежеседмични протести след двете масови убийства в страната през май. Тогава в училище в Белград 13-годишно момче застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души.

На 8 септември Вучич заяви, че окончателното решение по искането на опозицията за свикване на избори на всички нива ще бъде взето след предстоящите преговори за Косово и след провеждането на заседанието на Общото събрание на ООН, което е в края на месеца. Той заяви, че е разговарял с представителите на управляващата коалиция по този въпрос и че е видял, че сред тях има настроение за "изпълнение на исканията на представителите на бившия режим". Вучич, както съобщиха от неговия кабинет, днес е на официално посещение в Република Северна Македония.
 
Светла Митева/БТА