Седемнадесети пореден протест „Сърбия срещу насилието“ ще се състои традиционно тази събота в Белград от 19 часа местно време, съобщи сръбската редакция на телевизия Ен1.

Опозицията в Сърбия започна ежеседмични протести след двете масови убийства в страната през май. Тогава в училище в Белград 13-годишно момче застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души.

Нови масови протести в Сърбия

Протестиращите настояват правителството да поеме отговорност за двете масови стрелби. Те искат прекратяване на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, включително разпускането на сръбския регулаторен орган за електронни медии (REM), отнемане на национални лицензи за излъчване на телевизионни станции, които насърчават насилието, като проправителствените телевизии Пинк и Хепи.

Организаторите уточниха на пресконференция днес в Белград, че протестът ще започне пред парламента и ще продължи до сградата на обществената телевизия РТС и до медийния регулатор РЕМ. 
София Ангелова/БТА