/ БТА
Десетки хиляди се събраха на петия антиправителствен протест този месец в сръбската столица Белград след двете поредни престрелки, при които загинаха 18 души, половината от които деца.
 

протест сърбия
БТА


Протестите под надслов "Сърбия срещу насилието" се превърнаха в едни от най-масовите митинги, откакто преди повече от две десетилетия широки демонстрации предизвикаха падането на силния лидер Слободан Милошевич.

Протестите последваха масовите стрелби в началото на май, при които загинаха 18 души, а няколко други бяха ранени. Девет от загиналите бяха ученици от начално училище в Белград, които бяха застреляни от 13-годишен ученик.

Демонстрациите са израз на назряващия гняв срещу управляващата партия заради културата на насилие, която според протестиращите се разпалва от правителството и контролираните от него медии.

"Аз съм тук заради всички нас, особено заради децата ми. За да не се налага да протестират, а да работят и да живеят в страната си, както трябва", заяви 33-годишната математичка Бояна Попович.

Протестът тази седмица, организиран от няколко проевропейски опозиционни партии, първоначално беше планиран за петък, но беше преместен като предпазна мярка, след като крайнодесни групи обявиха, че ще се появят.

Демонстрантите искат също така правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, и да забрани издаването на проправителствени вестници, които предизвикват напрежение, като се насочват към политически дисиденти.

Те също така призовават министъра на вътрешните работи и ръководителя на разузнавателната служба да подадат оставка.

Отначало митингите бяха тихи, но се превърнаха в пълноценен антиправителствен протест, след като исканията им бяха посрещнати с ожесточен отпор от страна на президента и неговите съюзници, които се подиграваха на митингите и отправяха обиди към участниците.

Критиците от години обвиняват сръбския президент Александър Вучич, че все по-често разчита на авторитарни мерки, за да държи опозицията в хаос, а медиите и държавните институции - под свой контрол.

Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция и разпространи конспиративни теории за чужди сили, които уж са организирали митингите.

53-годишният популистки лидер отхвърли и част от искането на опозицията за преходно правителство преди нови избори, като заяви, че това няма да се случи "докато съм жив"