Привърженици на крайната десница протестираха в унгарската столица
Привърженици на крайната десница протестираха в унгарската столица / снимка: БГНЕС
Полицията в унгарската столица Будапеща използва сълзотворен газ, за да разпръсне няколкостотин протестиращи привърженици на крайната десница. Протестиращите носеха черни качулки и бяха облечени целите в черно.

След митинг и концерт, в който участваха 2000 привърженици на крайната десница, няколкостотин от тях се отправиха към Двореца на изкуствата, където унгарският премиер Ференц Дюрчани произнасяше тържествено слово по повод националния празник на Унгария, отбелязван на 15 март. По пътя те пребиха фотограф и заплашваха журналистите, дошли, за да отразят събитието.

Протестиращите хвърлиха камъни и коктейли Молотов по полицията и това предизвика сблъсъка със силите на реда. 15 души бяха арестувани, а двама полицаи бяха ранени. По-рано вчера малка група от протестиращи замеря полицаи и политици с яйца, развалена храна и камъни на честванията на 160-годишнината от революцията срещу австрийските Хабсбурги през 1848 г.

Протестът беше насочен срещу кмета на Будапеща Габор Демски, член на участващата в управляващата коалиция партия Съюз на свободните демократи.