Притокът на чуждестранни просяци разпали политически дебати в Норвегия
Притокът на чуждестранни просяци разпали политически дебати в Норвегия / снимка: Sofia Photo Agency

Притокът на чуждестранни просяци, много от които от България и Румъния, предизвика призиви за връщане на забраната върху просията в Норвегия, съобщава в електронното си издание в. "Афтенпостен".

Агресивните и театрални похвати на просяците предизвикаха дебатите, отбелязва изданието и разказва случай, при който три двойки просяци системно обикаляли от пейка на пейка в парк в центъра на столицата и тормозели седящите, размахвайки паничките си под носа им.

В необичаен съюз представители на консерваторите и на Партията на прогреса застанаха на страната на ветерани от управляващата Норвежка работническа партия, които призоваха дори за депортиране на просяците от други държави, отбелязва вестникът.

Правосъдният министър Кнут Сторбергет обаче заяви, че законът срещу просията е отменен само преди няколко години и няма да иска арести за просяците. Говорител на управляващата партия призова да се помогне на просяците, за да престанат да обикалят улиците. Той отбеляза, че много от тях, например тези от страни членки на ЕС, не могат да бъдат депортирани, защото не нарушават визовите разпоредби.