/ БТА
Конвоите на "Вагнер" са получили заповед да обърнат и да се върнат в базите поради опасност от проливане на кръв, заяви нейният лидер Евгений Пригожин във видеозапис.

Бунтът на Пригожин, отговорът на Путин (ОБЗОР)

"Те щяха да разрушат "Вагнер". Излязохме на 23 юни на "Марш за правосъдие". За един ден изминахме близо 200 км до Москва. През това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее кръв. Ето защо, разбирайки отговорността за проливането на руска кръв на една от страните, ние обръщаме конвоите си и се връщаме в полевите лагери по план," каза още той.

Малко по-рано самият Пригожин обяви, че целта на неговите действия не целят смяната на:

►Президента на Руската федерация Владимир Путин;

►Органите на централната власт;

►Конституционният строй на РФ;

►Не се обявяват срещу целите и задачите на войната в Украйна.

Вместо това Пригожин се беше обявил срещу ръководството на Министерството на отбраната, което според него води Русия към военно поражение на бойното поле и съзнателното унищожаване на ЧВК „Вагнер“. 

Пригожин: „Вагнер“ не призовава за смяна на президента на Русия

Съобщението последва изявление от кабинета на президента на Беларус Александър Лукашенко, в което се казва, че той е договорил сделка с Пригожин след като е обсъдил въпроса с Путин. 

Пригожин се съгласи да спре похода в предложеното споразумение, което съдържа гаранции за сигурността на войските на „Вагнер“, съобщиха от канцеларията на Лукашенко. 

Путин обеща тежки последствия за организаторите на въоръжения бунт, воден от някогашното му протеже Пригожин. Той изведе силите си от Украйна, превзе ключов военен обект в Южна Русия и напредна към Москва.

В телевизионно объръщение към нацията Путин нарече бунта "предателство" и „измяна“.

Властите обявиха "контратерористичен режим" в столицата и околностите й, като засилиха сигурността и ограничиха движението.

В южните покрайнини войските издигнаха контролно-пропускателни пунктове, подредиха чували с пясък и поставиха картечници.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди, че движението може да бъде ограничено в някои части от столицата и обяви понеделник за неработен ден за повечето жители.

Екипите разкопаха участъци от магистрали, за да забавят похода на наемната армия на Вагнер. Достъпът до Червения площад беше затворен, два големи музея бяха евакуирани, а парк беше затворен.

Частната армия на Пригожин изглежда контролира военния щаб в Ростов на Дон, град на над 1000 километра южно от Москва, който ръководи руските операции в Украйна, каза британското министерство на отбраната.
БГНЕС