Обстановката в Русия е динамична, ситуацията е оскъдна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта. Това заяви днес пред медии президентът Румен Радев преди началото на форума "Вахау" в Австрия.

"Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко и то когато в нея има престъпници, винаги има проблем с нея, когато войната свърши. А сега виждаме, че има с нея развръзка дори преди войната да е свършила", добави държавният глава.

Путин: Действията на Пригожин са удар в гърба

Според него ставащото в Русия ще се отрази определено на динамиката на конфликта в Украйна. Това по думите му вече не е просто вътрешнополитически проблем, зашото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия.

Реакцията на България трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО, каза Радев.

Според последните новини силите на руската частна военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас, заяви днес президентът Румен Радев в реч на форума "Вахау" в Австрия.

"Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия", каза Радев.

Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си, призова държавният глава.
Любомир Мартинов/БТА