Президентът на Русия Владимир Путин определи действията на шефа на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин „метеж и авантюра“, съобщават руските медии.

Прекомерните амбиции доведоха до предателство. Предателство и измяна“, каза президентът в обръщението си към нацията след призивите на Пригожин руската армия да се опълчи на военното ръководство.

Москва обвини Пригожин в бунт, той заплаши, че силите му влизат в Русия (ОБЗОР)

Началникът на руските наемници Евгений Пригожин заяви в събота, че бойците му от "Вагнер" са преминали границата на Русия от Украйна и са готови да се изправят "докрай" срещу армията на Москва, часове след като Кремъл го обвини във въоръжен метеж.

В обръщението си към нацията Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

Русия води своята най-тежка битка за своето бъдеще. Срещу Руската федерация е насочена цялата военна и информационна машина на Запада, заяви руският президент. Той подчерта, че страната му ще преодолее „всички изпитания и ще станем още по-силни“.

Путин и призова всички, които са въвлечени във въоръжения метеж, да прекратят участието си в него. „Всякакви разпри в периода на специалната операция трябва да бъдат прекратени.“

„Всяването на всякакъв смут е смъртоносна заплаха. Нашите действия ще бъдат брутални“, заяви още Владимир Путин в своето обръщение.

Армията и правоохранителните органи са получили необходимите разпореждания, каза още той.

Всеки, който съзнателно е поел по пътя на предателството, шантажа и е подготвял въоръжения метеж, ще понесе своето неизбежно наказание. Всички виновни в опита за метеж ще отговарят пред закона и народа“, заяви Путин.

Ситуацията в Ростов на Дон остава сложна. Блокирана е работата на органите на управление, но ще бъдат предприети действия по стабилизирането на обстановката, заяви още руският президент.

Руското министерство на отбраната в изявление до бойците на наемническата група "Вагнер" по-рано каза, че те са били подведени и въвлечени в престъпна авантюра от ръководителя на групата Евгений Пригожин, предадоха световните агенции.

В изявление в Телеграм ведомството призова бойците на"Вагнер" да се свържат с представители на  министерството на отбраната и с представители на руските правоприлагащи служби и обеща да гарантира тяхната сигурност.

"Обръщаме се към бойците на щурмовите отряди на частната военна компания "Вагнер". Вас с измама ви въвлякоха в престъпната авантюра на Пригожин и в участие във въоръжен метеж. Много ваши другари от няколко отряда вече осъзнаха своята грешка и се обърнаха за помощ за осигуряване на безопасно връщане в пунктовете за постоянна дислокация", се казва в изявлението на ведомството.

В него се подчертава, че всички направили това бойци и командири от "Вагнер" са получили цялата необходимата подкрепа.

Междувременно в руската столица Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция, предаде ТАСС, като се позова съобщение на руския Национален комитет за борба с тероризма.

"С цел предотвратяване на възможни терористични актове на територията на град Москва и на Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция", се казва в съобщение на комитета.
 
БГНЕС, Габриела Големанска/БТА