Матео Салвини
Матео Салвини / БГНЕС, архив
Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори за предполагаем план за финансиране от Русия на крайнодясната партия на Салвини - "Лига", предаде АФП.

Джанлука Савоини бе разпитван във връзка с информацията за негова среща в Москва с трима руснаци. Той се е позовал на правото си на мълчание, съобщават италиански медии.

Първите данни за такава среща през октомври в хотел в Москва се появиха през февруари, а американският сайт Buzzfeed публикува запис на разговори, водени на тази среща, в които се споменава за уговорка да се отклонят към "Лига" 65 млн. долара ( 58 млн. евро) от транзакция при покупка на руски петрол чрез посредници. Според Buzzfeed не е ясно дали уговорката е била изпълнена.

Италия разследва за незаконно финансиране на крайнодясната партия „Лига“ от Русия


56-годишният Савоини е бивш журналист, женен за рускиня. Той е президент на асоциацията "Ломбардия - Русия" и е смятан за един от основните контакти на партия "Лига" с Русия, посочва АФП.

Салвини отрича да е получавал пари от Русия, но опозиционните партии настояват той да даде обяснения пред парламента. На въпрос дали вицепремиерът трябва да го стори, министър-председателят Джузепе Конте отвърна пред журналисти: "Защо не? Нашата линия на поведение е ясна: абсолютна прозрачност пред италианските граждани и абсолютна лоялност към националните интереси. В това отношение нашето правителство няма да се отклони нито на косъм", добави той.

Още един от италианците, присъствали на срещата в Москва - адвокатът Джанлука Меранда, може да бъде също разпитан в прокуратурата в близките дни, посочват италиански медии.

Италия няма да подкрепи продължаване на санкциите срещу Русия

Вицепремиерът Салвини никога не е крил възхищението си към руския президент Владимир Путин, който посети Италия в началото на месеца и спомена възможността за споразумение за сътрудничество между неговата партия "Единна Русия" и партията "Лига" на Салвини. Но Салвини увери, че подкрепата му за Путин и противопоставянето му на европейските санкции, наложени на Русия след анексията на Крим, са безкористни, посочва АФП
 
БТА