Матео Салвини
Матео Салвини / БГНЕС
Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, който е и ръководител на крайнодясната партия "Лига", осъди днес в Москва "лудостта" на западните санкции срещу Русия и разкритикува остро Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Идвам, защото съм убеден, че санкциите са икономическа, социална и културна лудост", обяви Салвини на руско-италианска бизнес среща. Казаното от Салвини предизвика аплодисменти в конферентната зала, пълна с руски и италиански предприемачи, някои от които взеха думата, за да умоляват министъра да подпомогне слагането на край на санкциите.

Руски медии: ЕС намира нови поводи за санкции срещу Русия
 
"Не е нормално да съм тук с вас в сряда следобед. Нормалното е вие да сте в предприятията си, а аз да съм с руският си колега, за да говорим за борбата с тероризма, киберсигурността и т. н.", заяви Салвини, който беше приет само от руския заместник-външен министър Александър Грушко, но не и от други длъжностни лица. "Ние сме в процес на финансиране, в опит да убедим Турция да влезе в Европа, държава, която окупира военно европейска страна от 44 години, докато "санкционираме Русия" за анексирането на Крим през 2014 г., подчерта Салвини и коментира, че "това е лудост".

Турската армия е окупирала Северен Кипър, където функционира самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република. Там са разположени около 35 000 турски военни, припомня Франс прес.

Великобритания обвини руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят
 
По време на визита в Москва в средата на юли Салвини изрази желание да се сложи край на санкциите "до края на годината" и "да не се изключва никаква възможност" да бъдат убедени другите европейски държави да наложат вето върху подновяването им след януари догодина.
 
Днес Салвини не назова конкретен срок, но каза, че ветото е "карта, с която можеш да играеш само веднъж" и че приоритетът е бил на италианската политика, разтърсена наскоро от приемането на бюджет, далеч надхвърлящ европейските параметри за 2019 година.
БТА