Венецуелският министър на отбраната обяви, че е осуетен „незначителен“ опит за преврат
Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза днес, че е разговарял с ръководителите на въоръжените сили и те са го уверили в "абсолютната си преданост" към него, предаде Ройтерс.

"Нерви от стомана! Разговарях с командирите на всички отбранителни региони и зони в страната, които ми изразиха пълната си преданост към народа, конституцията и родината", написа в Twitter Мадуро, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че има подкрепата на военните за сваляне от власт на президента. "Призовавам за максимална народна мобилизация, за да се осигури победата на мира. Ще спечелим!", добави той, цитиран от АФП.

Хуан Гуайдо обяви, че е започнал последният етап от плана за сваляне на Мадуро

Стотици поддръжници на президента се събраха на митинг пред президентския дворец "Мирафлорес" , където са разположени сили за сигурност, съобщи АП. Много жители на Каракас се събраха и край военната база "Карлота" в знак на подкрепа за Гуайдо. Военни, носещи сини ленти, се присъединиха към множеството. Тези ленти, носени на ръката или на главата, са символ на "ново начало", каза един от военните пред колумбийска телевизия, предаде ДПА.

БГНЕС

Военен команир от "Карлота" опроверга пред проправителствената венецуелска телевизия "Телесур" информацията, че "дезертьори" са превзели базата. Според очевидец, цитиран от Ройтерс, Гуайдо е напуснал базата. Ръководителят на Боливарската национална разузнавателна служба Мануел Фигера е станал един от ръководителите на групата военни, застанали на страната на лидера на опозицията. Това заяви днес в ефира на радио "Унион" депутатът от Конституционното събрание на Венецуела Херардо Маркес, цитиран от ТАСС.

Може ли американското петролно ембарго да свали от власт президента Мадуро?

Междувременно венецуелската армия осуети днес "незначителен" опит за преврат, заяви министърът на отбраната генерал Владимир Падрино, цитиран от ДПА. Армията даде "незабавен отговор" на заговора, посочи Падрино в обръщение по националната телевизия. По думите му близо 80 процента от войниците, участвали в опита за преврат, били "подлъгани" и се върнали в казармите по заповед на командирите си.

БГНЕС

Висшето командване на въоръжените сили продължава да е "вярно на конституцията", увери министърът на отбраната, след като по-рано днес членове на Националната гвардия откликнаха на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас, предаде Ройтерс.
БТА