Полският президент Анджей Дуда
Полският президент Анджей Дуда / БГНЕС
Според полския президент може би ще е невъзможно да бъде наказан който и да било по силата на новия закон, забраняващ някои твърдения за Холокоста, особено ако са направени в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Анджей Дуда подписа днес текста, който предвижда глоби и затвор до четири години за лица, направили публични изявления, обвиняващи Полша като нация за престъпленията, извършени от нацистка Германия по време на Холокоста.

Пресслужбата на президента потвърди, че Анджей Дуда е подписал закона днес - шест часа след като обяви, че възнамерява да го подпише. Все пак още по-рано през деня той каза, че планира да поиска от Конституционния съд да оцени закона, отваряйки вратичка за възможността текстът да бъде променен.

Тази вечер на среща с поляци, спасили евреи по време на Холокоста, президентът подчерта, че "целта не е да бъде наказан някой". "В смисъл на наказание, това може да се окаже нереалистично, особено ако изявленията бъдат направени извън Полша. Законът е сигнал, че полската държава вижда проблем, който ни вреди", каза Дуда.

Държавният департамент изрази разочарованието на САЩ след като президентът сложи подписа си под поправките в Закона за Института за национална памет, които според Вашингтон представляват посегателство срещу свободата на словото и академичния дебат.

Разбираме, че този закон ще бъде подложен на оценка от Конституционния съд на Полша, но ние смятаме, че откритото дискутиране на идеи, научните изследвания и образованието са най-добрите средства за контриране на фалшивите твърдения, се казва в изявлението на Държавния департамент, цитирано от Франс прес.
БТА