/ Gulliver/Getty Images
Еквадорските власти са задържали предполагаем приближен на Джулиан Асандж
Президентът на Еквадор Ленин Морено отправи остри обвинения срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който беше арестуван вчера от британската полиция в еквадорското посолство в Лондон, съобщи АП.

Асандж, който от 2012 г. се укриваше в посолството на южноамериканската страна, беше арестуван по обвинения в нарушаване на условията за освобождаване под гаранция, след като Еквадор се отказа да продължава да му предоставя убежище. САЩ веднага повдигнаха срещу него обвинения в "информационно пиратство".

Джулиан Асандж и „Уикилийкс“ - големите разкрития

Морено нарече Асандж "жалък хакер" и "разглезено дете" и го обвини в неуважително отношение към служителите на посолството, които са били натоварени със задачата да се грижат за него.

На събрание близо до еквадорската столица Кито Морено каза, че "когато ти е даден подслон, грижи и храна, ти не предаваш собственика на дома", вероятно намеквайки за публикуваните твърдения за корупция в еквадорската администрация. Президентът добави, че Еквадор "ще бъде по-внимателен да предоставя убежище на хора, които наистина го заслужават, а не на жалки хакери, чиято цел е да дестабилизират правителства".

Джулиан Асандж беше признат за виновен във Великобритания

Вчера парламентът на Еквадор подкрепи решението на правителството да откаже убежище на Асандж, съобщи ТАСС, като се позова на електронното издание на вестник "Комерсио".

Междувременно Министерството на вътрешните работи на Еквадор съобщи, че е задържало заподозрян, за когото се смята, че е ключов играч в "Уикилийкс" и приближен на Джулиан Асандж, съобщи АП. Заподозреният е бил арестуван на летището в столицата Кито, докато се е опитвал да излети за Япония.

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според министъра на вътрешните работи Мария Паула Ромо заподозреният е бил част от конспирация срещу еквадорското правителство. Тя не разкри самоличността на арестувания.

Вчера британската полиция арестува основателя на "Уикилийкс" Асандж, след като еквадорското правителство отмени убежището, което му беше предоставено в посолството на южноамериканската страна в Лондон.
БТА