Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж бе арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предаде Ройтерс.

Полицията бе поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор, след като еквадорското правителство реши да отмени правото му на убежище, за което съобщи днес президентът на Еквадор Ленин Морено.

БГНЕС, архив

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите имаха намерение да го подложат на разпит в рамките на разследване за сексуално посегателство. Шведското правосъдие впоследствие оттегли обвиненията си, но Асандж се опасява, че може да бъде екстрадиран в САЩ, където федералната прокуратура разследва "Уикилийкс".

САЩ повдигнаха тайно обвинение на Джулиан Асандж

Британската полиция заяви, че Асандж се намира в ареста на полицейски участък в централната част на Лондон и че възможно най-скоро ще бъде изправен пред съда в Уестминстър. 

Отношенията на Асандж с еквадорските власти се влошиха, след като Еквадор го обвини, че е разпространил информация за личния живот на президента Морено. По-рано Ленин Морено обвини Асандж, че нарушава поставените му от Еквадор условия за предоставянето на убежище.

БГНЕС

Морено посочи, че е поискал от Великобритания гаранции, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, където може да бъде подлаган на мъчения или да му бъде издадена смъртна присъда. По думите на еквадорския президент Великобритания е гарантирала, че няма да екстрадира Асандж в такава страна.

Ленин Морено изтъкна също така, че еквадорските власти самостоятелно са взели решението за отмяна на правото на убежище на Джулиан Асандж, предаде Франс прес.

Джулиан Асандж: Няма да забравя и няма да простя

Британският външен министър Джереми Хънт благодари на Морено за взетото решение и отбеляза в Туитър, че Асандж не е никакъв герой и че никой не е над закона, предаде Асошиейтед прес. 

Британският вътрешен министър Саджид Джавид ще направи изявление пред парламента по-късно днес във връзка със задържането на Асандж, заяви в Туитър опозиционната Лейбъристка партия. 

БГНЕС


"Уикилийкс" заяви, че Еквадор по незаконен начин е отнел правото на убежище на Асандж. Според уебсайта еквадорските власти са нарушили международното право, като са поканили британската полиция в сградата на посолството на Еквадор в Лондон. "Уикилийкс" отбеляза също така, че Асандж е станал жертва на "могъщи играчи", включително и ЦРУ, които са положили усилия за неговото демонизиране. 

"Този човек е син, баща и брат. Печелил е десетки награди за журналистика. Номиниран е за носител на Нобеловата награда за мир всяка година след 2010 г. Могъщи играчи, включително ЦРУ, полагат по изтънчен начин усилия да го демонизират, лишат от легитимност и да го вкарат в затвора", написа "Уикилийкс" в Туитър.

БГНЕС