Джулиан Асандж
Джулиан Асандж / БГНЕС
Шведската жалбоподателка, обвинила Джулиан Асандж в изнасилване, заяви, че е шокирана от скандалното прекратяване на разследването срещу основателя на "Уикилийкс" и че поддържа обвиненията си, съобщи нейната адвокатка Елизабет Фриц, цитирана от Франс прес.

Скандално е, че предполагаем насилник може да се изплъзне на правосъдието и така да избегне съдебно дело. Клиентката ми е шокирана, никакво решение за приключване на случая не променя факта, че Асандж е упражнил върху нея сексуално насилие, заяви в имейл до АФП адвокатката.

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж за изнасилване

Един от адвокатите на Асандж, Хуан Бранко, призова френския президент Еманюел Макрон да се намеси в подкрепа на Асандж. Пред Асошиейтед прес в Париж Бранко каза, че иска Макрон да помогне на основателя на "Уикилийкс" да напусне еквадорското посолство в Лондон.
"Необходима ни е политическа намеса, за да се прекрати тази ситуация. Той е единственият политически затворник в Западна Европа", подчерта адвокатът.

Пред френското радио "Франс енфо" Хуан Бранко каза, че Асадж възнамерява да поиска от Франция политическо убежище, посочва ТАСС.

Елегантно коте правеше компания на Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон (ВИДЕО)

Смятам, че Франция трябва да подходи с цялата възможна отговорност към въпроса и да предостави на Асандж политическо убежище, заяви той.
Шведският прокурор Мариан Ню каза, че не разходите са причина за приключване на разследването. "Когато разследваме сериозни престъпления, не мислим за разходите", отбеляза на пресконференция тя.

През февруари 2016-а ООН реши, че Асандж е задържан незаконно

Съгласно шведското законодателство едно криминално разследване трябва да се извърши възможно най-експедитивно. В момента, когато даден прокурор е изчерпал възможностите за продължаване на разследването, той е длъжен да го прекрати. На този етап всички възможности за водене на разследването са изчерпани, казаха в писмено изявление неназовани официални представители, цитирани от АП.

През октомври 2016 г. Швеция не разреши на Джулиан Асандж да присъства на погребение

В есемес до шведски журналисти Асандж изрази задоволство от решението на прокуратурата. "Радвам се, но ще бъда лаконичен", се казва в текста, цитиран от ТАСС.
В Туитър Асандж първо качи своя снимка, на която се усмихва след като е научил за решението.

После обаче написа в туит, че "няма да забрави и няма да прости" онова, което е преживял през последните години.
"Бях задържан години наред без обвинения, а през това време децата ми растяха и моето име беше окаляно. Аз не прощавам и не забравям", написа Асандж в туита си. Той споменава в него за задържане в продължение на седем години. В последните пет години Асандж се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, припомнят агенциите.

Майката на Асандж: Джулиан почти не е виждал слънцето, откакто е в посолството

Същевременно британският премиер Тереза Мей каза, че полицията ще реши дали Асандж трябва да бъде арестуван, след като напусне посолството на Еквадор, предаде Ройтерс.
По-рано днес лондонската полиция заяви, че въпреки решението на Швеция в сила остава британска заповед за ареста на Асандж на основание, че през 2012 г. е нарушил условията за освобождаване под гаранция и тя е длъжна да я изпълни, ако той напусне посолството. Асандж бе задържан тогава във Великобритания по искане на Швеция.

Запитана днес дали би подкрепила решение за екстрадиция на Асандж от Великобритания към САЩ, Мей каза, че Лондон разглежда въпросите за екстрадиция, когато получи запитване за това, като всеки един случай се разглежда поотделно.
БТА