Шведската прокуратура съобщи, че прекратява предварителното разследване на обвиненията за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, с което слага край на седемгодишна юридическа сага, предаде Ройтерс.

Главният прокурор Мариан Ню реши да бъде прекратено предварителното разследване срещу Джулиан Асандж за предполагаемо изнасилване, се казва в изявлението на прокуратурата.

Елегантно коте надзираваше разпита на Джулиан Асандж през ноември (ВИДЕО)

При това положение, ако шведската прокуратура не започне ново разследване срещу Асандж, той вече не е заплашен от екстрадиция. Прокуратурата обаче би могла да възобнови разследването, ако той се върне в Швеция до август 2020 г. отбелязва ТАСС.

Джулиан Асандж
Guliver/Getty Images

"Сега няма никакви причини предварителното разследване да продължи, тъй като нямаме възможност да гарантираме личното присъствие на Асандж в Швеция, но ако той се върне в страната до август 2020 г., (когато изтича срокът на давност по делото за изнасилване), разследването може да бъде подновено", каза Мариан Ню.

Швеция не разреши на Джулиан Асандж да присъства на погребение

45-годишният австралиец Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон от август 2012 г., където поиска и получи убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция по обвиненията в изнасилване. Основателят на Уикилийкс винаги е отричал тези обвинения.
Шведската прокурорка каза, че е оттеглила издадената през 2010 г. европейска заповед за арест. Британската полиция обаче заяви, че Асандж все още подлежи на арест, ако напусне еквадорското посолство, тъй като е нарушил условията на гаранцията си, отбелязва Асошиейтед прес.

Лондонската полиция заяви, че е в сила британска заповед за ареста на Асандж на основание, че през 2012 г. е нарушил условията за освобождаване под гаранция и тя е длъжна да я изпълни, ако той напусне посолството.

Майката на Асандж: Джулиан почти не е виждал слънцето, откакто е в посолството

След като шведската прокуратура обяви решението си, "Уикилийкс" отбеляза в Туитър: "САЩ отказват да потвърдят или отрекат дали вече е получена американска заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж. Сега фокусът се прехвърля върху Великобритания".
Спечелихме случая, заяви шведският адвокат на Асандж Пер Самуелсон пред шведското радио малко след обявяването на решението. Запитан дали Асандж се готви да напусне еквадорското посолство в Лондон, Самуелсон каза за шведската информационна агенция ТТ, че едно е сигурно - Швеция вече не създава пречка за това.

ООН реши: Асандж е задържан незаконно, дължат му обезщетение

Много сме доволни и развълнувани. Това бележи края на неговия кошмар, каза един от защитниците на Асандж, Кристоф Маршан, по телефона за Франс прес от Брюксел. "Отдавна чакахме това решение, отнело на прокурора шест години. Асандж беше жертва на огромна процедурна злоупотреба", отбеляза Маршан и уточни, че екипът му сега прави оценка на последиците от това решение.

"Екипът на защитата е пръснат по цял свят и ние сме постоянно във връзка, за да установим последствията от дългоочакваното решение", добави той.
БТА