Асандж е готов да отиде в САЩ, ако правата му бъдат гарантирани
Асандж е готов да отиде в САЩ, ако правата му бъдат гарантирани / Guliver/Getty Images

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е готов да отиде в САЩ, ако му бъдат гарантирани правата, съобщи днес разобличителният сайт, цитиран от АФП. Асандж го грози тежка присъда в САЩ, евентуално дори смъртна, за публикуване на поверителни американски документи.

Уикилийкс обяви в Twitter, че основателят му е готов да се предаде на САЩ, след като президентът Барак Обама смекчи присъдата на Челси Манинг и тя ще излезе от затвора през май.

По-рано Асандж обяви, че е готов да преговаря за екстрадирането си в САЩ, ако те помилват Манинг, която предаде на Уикилийкс над 700 000 поверителни документа.

Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена

Източникът на разобличителния сайт е бивш американски военнослужещ, който бе осъден през 2013 г. на 35 години затвор по обвинения в шпионаж. Впоследствие Манинг си смени пола.

От 2012 г. Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон, след като поиска убежище в тази страна, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е заподозрян в сексуални посегателства. Той отрича тези обвинения и казва, че те са политически мотивирани. Асандж изразява опасения, че от Швеция може да бъде депортиран в САЩ, където го грозят 35 години затвор или дори смъртно наказание за публикуване на секретни документи.

Източник: БТА