Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена
Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена / Guliver/Getty Images

Военният апелативен съд във Вашингтон призна за жена редник Брадли Манинг, който излежава 35-годишна присъда за разгласяване на секретни документи.

През февруари бе съобщено, че на Манинг, страдащ от разстройство на половата идентичност, е било позволено да се подложи на хормонална терапия, за да стане жена.

В решението на съда, цитирано от Асошиейтед прес, се казва, че във всички документи и нареждания, отнасящи се до Манинг, ще се използват местоимения в женски род, или неопределени изрази по отношение на пола.

Манинг беше арестуван през май 2010 година в Ирак, където служеше. Той призна, че е предал на сайта WikiLeaks за публикуване видео записи на въздушни удари, довели до убийството на цивилни граждани, стотици хиляди съобщения за инциденти по фронтовете на войната в Афганистан и Ирак, досиета на затворници в Гуантанамо и около 250 000 дипломатически грами на Държавния департамент на САЩ.

Военен трибунал в края на август 2013 година го осъди на 35 години затвор.

През април 2014 година съд в Канзас разреши на Манинг да стане представител на нежния пол на име Челси Елизабет. Това сериозно усложни въпроса за оставането му в затвора във Форт Левънуърт, който е изключително мъжки.

Източник: БГНЕС