Създателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, обвинен в изнасилване в Швеция, представи за първи път пред правосъдието своята версия за фактите. Това стана в еквадорското посолство в Лондон, което го подслонява от 2012 г., предаде Франс прес.

Коте прави компания на Асандж в еквадорското посолство (СНИМКИ)

Още от сутринта тълпи журналисти се събраха пред дипломатическата сграда. Те бяха внимателно наблюдавани от изискано облечено коте. То се появи на прозореца на посолството, в което Асандж живее от четири години, и зорко впери поглед в хората.

What a smeowgasbord! 😻 #cheese

Снимка, публикувана от Embassy Cat (@embassycat) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Котката се подвизава в Twitter и Instagram под името Embassy Cat. В профила на котето пише, че живее с Асандж и се интересува от „контра-мърррлюдение".

Джулиан Асандж получи тогава 10-седмичното женско коте като подарък от децата си през май.

Sunday morning training with my Human for Eurocat 2016--I'm the goal keeper!! 😻😻 #eurocup #soccer

Видеоклип, публикуван от Embassy Cat (@embassycat) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Асандж беше изслушан от еквадорски прокурор в присъствието на шведката Ингрид Исгрен, помощник съдия-следовател в разследването срещу 45-годишния австралиец.

Майката на Асандж: Джулиан почти не е виждал слънцето, откакто е в посолството

Швеция и Еквадор преговаряха няколко месеца по условията на разпита и еквадорската страна се наложи неин прокурор да задава въпросите, макар те да са предложени от шведското следствие, припомня БТА.

Изслушването вероятно ще продължи няколко дни, каза за АФП шведският адвокат на Асандж Пер Самуелсон.

Докато шведското правосъдие упреква Асандж, че системно отказва да се яви на разпит, неговият адвокат твърди, че довереникът му винаги е искал да представи своята версия за събитията пред разследващите.

New home! I've arrived!

Снимка, публикувана от Embassy Cat (@embassycat) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Настояваме за това изслушване от 2010 г. Той иска да получи шанс да изчисти името си и се надява след разпита предварителното разследване да бъде прекратено, каза наскоро Самуелсон.

В понеделник неколцина поддръжници на бившия хакер се събраха пред еквадорското посолство, издигайки плакати с текст "Освободете Асандж" и "Благодаря, Уикилийкс".