Джулиан Асандж
Джулиан Асандж / БГНЕС
Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж прекара 2487 дни в еквадорското посолство в Лондон, в което потърси убежище, преди да бъде арестуван в четвъртък, съобщи Франс прес.
 
Асандж бе обвинен в Швеция за изнасилване и сексуална агресия. За да избегне арест по тези обвинения, той потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон на 19 юни 2012 г. Двете дела срещу него в Швеция бяха прекратени съответно през 2015 г. и 2017 г.

Джулиан Асандж беше признат за виновен във Великобритания
 
Асандж е в основата на публикуването през 2010 г. на стотици хиляди секретни американски документи. Заради това САЩ му предявиха обвинение. Американското министерство на правосъдието поясни, че обвинението е за "информационно пиратство" заради това, че е заговорничил заедно с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. Асандж може да получи до пет години затвор.
 
Асандж беше лишен и от еквадорско гражданство, което Кито му беше предоставил преди две години.

Джулиан Асандж е арестуван по искане на САЩ за екстрадиция
 
"Уикилийкс", основана през 2006 г., първо стана известна през 2009 г., когато публикува хиляди съобщения от пейджъри, пратени в САЩ на 11 септември 2001 г. Днес сайтът твърди, че е публикувал общо над 10 милиона документа, касаещи финансите, сферата на шоубизнеса и политиката.
 
През 2010 г. световната преса публикува над 700 000 американски поверителни документа, предоставени на "Уикилийкс" от Манинг. Документите бяха публикувани на три порции.

През юли бяха публикувани 70 000 документа за операциите на международната коалиция в Афганистан.

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

През октомври - 400 000 документа, касаещи американската инвазия в Ирак.

През ноември на същата година "Уикилийкс" публикува с помощта на пет големи медии - "Ню Йорк таймс", "Гардиън", "Шпигел", "Монд" и "Паис" - над 250 000 секретни документа, разкриващи кулисите на американската дипломация. След тези разкрития Асандж се превърна в обществен враг номер едно в САЩ.
 
В началото "Уикилийкс" беше плод на сътрудничество между математици, по-специално китайски дисиденти, и беше насочен срещу репресивни режими в Азия, в бившия съветски блок, субсахарска Африка и Близкия изток. Но повечето разкрития бяха направени в ущърб на САЩ и често от това се възползваше Русия, отбелязва Франс прес.

Джулиан Асандж: Няма да забравя и няма да простя
 
Русия е заподозряна, че е в основата на изтичането на вътрешни имейли на Демократическа партия в САЩ, публикувани от "Уикилийкс" през лятото на 2016 г. Сайтът разкри и случаи, при които САЩ са шпионирали свои съюзници (френски президенти, германското канцлерство).
 
"Уикилийкс" е обвиняван, че излага на опасност хората, чиято самоличност разкрива в името на прозрачността. През годините редица медии и личности се дистанцираха от него, въпреки че Асандж твърди, че работи с над 110 медийни организации по света.

"Уикилийкс" е свързван с имената на Челси Манинг и на Едуард Сноудън.

Как Джулиан Асандж стана еквадорски гражданин

 
През 2010 г. 31-годишната сега Челси Манинг, по онова време военнослужещ от мъжки пол на име Брадли Манинг, предаде на "Уикилийкс" над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Сред тях бяха повече от 250 000 дипломатически грами, чието публикуване хвърли Съединените щати в смут, припомня Франс прес.
 
Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор, от които излежа седем, преди да бъде помилван от тогавашния президент Барак Обама през 2017 г. Той междувременно бе започнал процедури по смяна на пола и малко след като бе освободен, официално стана жена на име Челси Манинг. Но през март 2019 г. Манинг отново беше задържана заради отказ да свидетелства по разследване срещу "Уикилийкс".
 
Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, разкрил през 2013 г. американската програма за масово следене, също се ползва от активна подкрепа на "Уикилийкс", въпреки че не избра този сайт, за да направи разкритията си. Именно Асандж му препоръча да отиде в Москва, за да избегне американското правосъдие.
БТА