Саломе Зурабишвили
Саломе Зурабишвили / БТА
Грузинската президентка Саломе Зурабишвили предупреди за опасността от руска агресия срещу други европейски страни, ако Украйна загуби войната, предаде ДПА.

"Това е природата на Русия, тя не спира, ако не бъде спряна", заяви 71-годишната президентка пред ДПА в интервю в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. "Европейците трябва да се притесняват."

"Днес Украйна наистина се бори в защита на европейската сигурност и украинците умират за други европейци", каза Зурабишвили.

"Няма разлика между балтийските държави, Полша и останалата част от Европейския съюз. Изборът на Владимир Путин, ако той продължи и ако не бъде победен в Украйна, може да бъде всякакъв", каза тя.

Дискусиите за руските оръжия, които могат да бъдат използвани срещу спътници в Космоса, показват, че географията вече не играе роля, подчерта президентката на Грузия.

"Мисля, че е много ясно и е много лесно днес да подкрепим Украйна, отколкото утре да водим по-голяма война", каза Зурабишвили.
"Така че ако не искаме да се окажем на следващата Мюнхенска конференция или след няколко години в много по-тежко положение, мисля, че решението трябва да се вземе сега."

Зурабишвили приветства новия пакет от помощи за Украйна на ЕС в размер на 50 млрд. евро и изрази "увереност", че републиканците в Конгреса на САЩ ще вдигнат блокадата си на допълнителни милиарди долари помощ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА