Русия предложи да възстанови дипломатическите си отношения с Грузия, Тбилиси отказа
Русия предложи да възстанови дипломатическите си отношения с Грузия, Тбилиси отказа / снимка: Reuters

Русия предложи да възстанови дипломатическите си отношения с бившата съветска република Грузия за първи път, откакто двете държави воюваха през 2008 г.

Приветствайки идеята на грузинския президент Михаил Саакашвили за безвизово пътуване на руските граждани, външното министерство в Москва съобщи, че "предлага да се възстановят дипломатическите отношения между двете държави".

"Бихме искали още веднъж да подчертаем, че оставаме заинтересовани от укрепването на връзките между народите на Русия и Грузия", обяви министерството в комюнике.

"Готови сме да въведем безвизово пътуване за гражданите на Грузия. Но за това е необходимо Тбилиси да гарантира сигурността на руснаците в Грузия. Освен това предлагаме да се възстановят дипломатическите отношения между двете държави", гласи още комюникето, цитирано от БГНЕС.

Изявлението на министерството идва два дни преди провеждането на новите президентски избори в Русия. Очаква се вотът да се спечели от премиера Владимир Путин, който при успех ще се върне в Кремъл за трети мандат.

Грузия смята за невъзможно възстановяването на дипломатическите отношения с Русия дотогава, докато Москва признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Грузия Нино Каландадзе, цитирана от ИТАР-ТАСС.