/ iStock/Getty Images
Грузинските власти разследват поругаването на наскоро поставена икона в главната катедрала на Тбилиси, на която е изобразен и Йосиф Сталин – случай, който разкрива дълбоките разделения в Грузия относно наследството на бившия съветски диктатор в родината му, предаде Ройтерс. 

Вчера неизвестен извършител напръска с боя иконата, която от няколко месеца е изложена в катедралата "Света Троица" в Тбилиси, съобщи грузинската информационна агенция Интерпрес. На кадри в социалните мрежи се вижда как иконата е покрита със синя боя.

На страничния панел на икона на прорицателката и руска светица Матрона Московска е изобразен роденият в Грузия Сталин – заклет атеист, който жестоко е потискал религията в целия Съветски съюз. Твърди се, че Сталин бил благословен от Матрона Московска (Матрона Дмитриевна Никонова) по време на Втората световна война.

Министерството на вътрешните работи на Грузия е започнало разследване на инцидента, съобщи Интерпрес, без да предостави повече подробности. Оттогава иконата е почистена, а катедралата е поставена под полицейска охрана.

Грузинска националистическа партия, наречена "Алианс на патриотите", която изразява проруски възгледи, заяви, че е подарила иконата на катедралата. През последните години президентът Владимир Путин се стреми да реабилитира Сталин в Русия като част от усилията за укрепване на националната гордост.

Бившият член на грузинския парламент Гиорги Канделаки пръв привлече общественото внимание към тази икона в катедралата миналия уикенд, като я осъди като политически мотивиран ход за повишаване на репутацията на Сталин.

"Ядосан съм, защото идеята на тази икона е да прослави Сталин и да го представи в положителна светлина. Един от най-големите масови убийци в историята, създател на съветския тоталитарен режим", казва Канделаки пред Ройтерс.

Грузинците са разделени

Сталин се ражда като Йосиф Джугашвили през 1878 г. в грузинския град Гори, където музеят, посветен на живота и дейността му, продължава да привлича постоянен поток от туристи, въпреки че статуята на диктатора на градския площад беше премахната през 2010 г.

След като укрепва властта си след смъртта на болшевишкия лидер Владимир Ленин през 1924 г., Сталин управлява Съветския съюз с желязна ръка до смъртта си през 1953 г.
Докато поддръжниците на Сталин – както в Русия, така и в Грузия – го възхваляват като човека, победил нацизма във Втората световна война, неговите противници виждат в него кръвожаден диктатор, изпратил милиони хора в трудовите лагери ГУЛАГ и ръководил Големия терор от 1936-38 г., по време на който според историците са загинали до 1,2 милиона души.

Бившият депутат Канделаки, който сега работи в изследователската лаборатория за съветското минало в Тбилиси, казва, че някои грузинци – и то не само по-възрастните хора, носталгични по съветските времена – вярват, че Сталин тайно е бил християнин, който се е опитвал да запази древната култура, въпреки че е ръководил системното преследване на религията.

"Тридесет години след като Грузия възвърна независимостта си (от Москва), грузинското общество някак си не е решило наистина въпроса за този човек", казва Канделаки.

Проучване от 2021 г., проведено от Кавказкия изследователски информационен център, показва, че мнозинството от грузинците вярват, че Сталин е бил тиранин, отговорен за смъртта на милиони хора, но и че е бил силен лидер, донесъл благоденствие на Съветския съюз.

Почти половината от анкетираните заявяват, че грузинските патриоти трябва да се гордеят със Сталин, показва проучването.

И извън катедралата днес грузинците изглеждаха подобен начин разединени по отношение на Сталин.

"Той беше голяма, голяма личност", каза възрастната Мариам Бабунашвили. "Той беше дар от Бога и ние се нуждаем от повече такива като него."

29-годишната Натя Бослер обаче заяви, че се чувства "обидена" от изобразяването на Сталин на иконата.

"Сталин е направил много лоши неща на хората. Той съсипа живота на хората и там няма място за него", каза тя.
Пламен Йотински/БТА