Престъпни групировки владеят строителния бизнес на Острова
Престъпни групировки владеят строителния бизнес на Острова / netinfo

Британската полиция предупреди, че престъпни групировки, занимаващи се с трафик на хора, мога да се възползват от строителството на обекти за Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон, пише днес британският вестник "Гардиън". Служители на Агенцията за тежка и организирана престъпност - британският еквивалент на американското ФБР, се свързаха с някои от най-големите британски строителни фирми, които участват в търгове за олимпийските обекти, за да проучат какви са възможностите организираните европейски престъпни групи могат да се възползват от усиленото търсене на работна ръка през следващите шест години.

Обикновено фирмите, спечелили търг за строителство, наемат подизпълнители. По този начин напълно легална фирма може да се използва като параван за трафиканти, които осигуряват нелегални строителни работници, пише "Гардиън". Печалбата идва от разликата между ниското реално заплащане на труда и високите цени, посочени в договорите. Нелегално пристигащи имигранти във Великобритания понякога плащат до 20 хиляди лири на трафиканти, за да влязат в страната, пише вестникът. Престъпните групировки поемат разходите за пътуване и настаняване, но за сметка на това незаконните имигранти са принудени да отработят дълговете си, като със заплахи и физическа разправа са принуждавани да се наемат на работа срещу ниско заплащане.

Много от незаконните имигранти пристигат от Полша и Литва, въпреки политиката на "отворени врати" спрямо страните от последната група страни, приети в Европейския съюз. "Приемането на България и Румъния догодина в ЕС увеличава опасенията, че желаещите да намерят работа тук ще попаднат в ръцете на трафиканти на хора", подчертава вестникът.

Агенцията, която ръководи строителството на олимпийските обекти, вече обяви, че наемането на работа ще става след много подробна проверка на документите на кандидатите, за да се гарантира, че всички те имат законното право да работят във Великобритания, пише вестникът.