/ Министерски съвет, пресцентър
Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни преди да представи резултатите от работата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в пленарната зала в Страсбург. Това съобщава правителствената пресслужба.

30 юни: България предаде на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Приоритетите, които заложи Българското председателство, успяха”, е казал председателят на ЕП. Той благодари за доброто сътрудничество по време на председателството.  “Работихме много успешно лично с теб, твоя екип и министрите”, е подчертал Таяни пред премиера Борисов.

Борисов Таяни
Министерски съвет, пресцентър


Туск: България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател

“Обещахме в началото на нашето председателство и това направихме - търсихме консенсус между държавите и институциите, дори и когато имаше големи противоречия”, е казал от своя страна Борисов. Той е изразил увереност, че темата за развитието на страните от Западните Балкани ще остане сред приоритетните политики на ЕП. “Нашите успехи са и ваши, защото ако не работихме заедно, никога нямаше да се случат“, е подчертал премиерът.

Борисов Таяни
Министерски съвет, пресцентър

Той е акцентирал върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност, посочвайки че това ще бъде гарант за сигурността и мира в региона, включително и по темата с миграцията.

Павлова на финала на Европредседателството: Мисията ни беше изпълнена успешно

Борисов Таяни
Министерски съвет, пресцентър

По-късно премиерът ще информира евродепутатите за напредъка и резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС по основните приоритети: европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа и цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Борисов Таяни
Министерски съвет, пресцентър


Галъп: Българите с по-скоро положителна оценка за европредседателството

На 30 юни България предаде ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на Австрия. В церемонията, която се състоя в Алпите, участваха премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Себастиан Курц, в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.