Няколко пожара са пламнали в забранената зона около затворената атомна електроцентрала в Чернобил, предаде ДПА, позовавайки се на украинския парламент, който цитира данни от Европейската космическа агенция.

Общо седем огнища са обхванали площ от над 2 квадратни километра. Пожарите вече са изгасени. Радиационните равнища в района са в нормите, съобщи украинският министър, отговарящ за опазването на околната среда и природните ресурси, Руслан Стрилец, цитиран от Асошиейтед прес.

Украйна: Пожари разнасят радиация около Чернобил

Няма данни завишени нива да са отчетени на територията на България, сочат данните на Агенцията за ядрено регулиране към 8 часа на 22 март.

Районът около АЕЦ "Чернобил" - място на най-тежката цивилна ядрена авария в историята - попадна под руски контрол малко след началото на войната в Украйна, припомня ДПА.

Пожарите "вероятно са причинени от въоръжената агресия на Руската федерация, а именно - чрез обстрел или умишлен палеж", твърди украинският парламент.

Захарова: Русия ще продължи да полага усилия, за да гарантира безопасността на АЕЦ „Чернобил”

Тази информация не е потвърдена от независими източници, отбелязва ДПА. В района и преди многократно са избухвали пожари, като например през пролетта на 2020 г., когато украинските власти многократно увериха, че няма опасност за населението.

БТА