Русия ще продължи да полага всички усилия, за да гарантира безопасността на атомната електроцентрала в Чернобил, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова на брифинг в четвъртък, предаде ТАСС.

„Решени сме да продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме безопасността на съоръжението“, посочи тя. Захарова отбеляза, че когато Русия пое контрола над Чернобилската АЕЦ, руските войски са се уверили, че няма да бъдат причинени щети на нейната сигурност.

Според нея нивата на радиация остават нормални, което е потвърдено от Международната агенция за атомна енергия.

Нова повреда в електрозахранването на АЕЦ „Чернобил”

По думите й „контролираните от Киев подразделения продължават да организират провокации, за да предизвикат аварии на обекта“, каза Захарова, добавяйки, че Западът се е опитал да се възползва от подобни провокации, за да нагнети антируската истерия.

„Атаките срещу собствените му ядрени съоръжения се превърнаха в отличителен белег на украинския режим. Киев е напълно виновен за това, заедно с американските спонсори на (украинския президент Володимир) Зеленски и васалите на САЩ в НАТО“, подчерта руският дипломат.

Беларус: Възстановено е електрозахранването на АЕЦ „Чернобил”

В момента Чернобилската АЕЦ се контролира от руски войски. Заместник-министърът на отбраната на Русия генерал Николай Панков каза на 9 март, че украинските националисти са организирали провокация, атакувайки електропреносната мрежа на съоръжението, но руски експерти гарантират незабавно преминаване към дизел генератори.

По-късно президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди на Министерството на енергетиката на страната да осигури електрозахранването на Чернобилската АЕЦ.
ТАСС