Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ е възстановено изцяло и се осъществява от съседна Беларус. Това съобщиха днес в Телеграм властите на беларуската Гомелска област, като се позоваха на енергийното министерство, предаде Франс прес. Нивото на радиацията в обекта днес е "стабилно", посочва още министерството в комюнике.

Електрозахранването на централата, разположена в Украйна, близо до границата с Беларус, и паднала в ръцете на руските войски на 24 февруари, вече бе прекъснато миналата седмица и възстановено в неделя.

Нова повреда в електрозахранването на АЕЦ „Чернобил”

Към 08:00 часа на 16 март 2022 г. не е регистрирано изменение от нормалните стойности на естествения гама фон на територията на България, съобщи българската Агенция за ядрено регулиране.

Украинският регулаторен орган е информирал Международната Агенция за Атомна Енергия, че площадката на АЕЦ "Чернобил" е свързана към електропреносната мрежа в 16:45 часа централно европейско време на 14 март 2022 г. и аварийните дизел-генератори са изключени. Състоянието на останалите ядрени съоръжения в Украйна е без промяна. Радиационната обстановка е нормална.

МААЕ ще представи идеи как да се осигури безопасността на ядрените обекти в Украйна

В понеделник обаче украинският оператор Укренерго обвини руската армия, че отново е прекъснала тока на обекта, като е повредила захранващ го кабел с високо напрежение. Вечерта Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви в Туитър, че е получила от Украйна данни, според които външното електрозахранване на АЕЦ е било възстановено през деня, след като кабелът е бил повреден от "окупационните сили". "Персоналът е подновил действията, насочени към ново включване на централата към електрическата мрежа", уточни МААЕ.

След ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., когато избухна един от реакторите на Чернобилската АЕЦ, останалите три постепенно бяха изключени, но обектът все още се нуждае от ток за охлаждане на басейна, в който се съхраняват 20 000 горивни касети. С оглед изтеклото време след инцидента през 1986 г. "температурното натоварване на басейна и обемът на водата за охлаждане са достатъчни за ефикасно отвеждане на топлината без електричество", гласи оценка на МААЕ от 9 март.
БТА