Беларус изпраща свои специалисти в АЕЦ Чернобил, съобщи информационната агенция на страната БелТа. Президентът Александър Лукашенко е разпоредил екип да замине незабавно за електроцентралата, за да възстанови електрозахранването й.

Прекъсна електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Агенцията отбелязва, че Чернобил се намира недалеч от границата с Беларус. В сряда бе съобщено, че е прекъснато електрозахранването на електроцентралата, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност.

Централата "е напълно изключена от електропреносната мрежа", съобщи украинският енергиен оператор "Укренерго" и добави, че заради военните операции "няма възможност за възстановяване на линиите". Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

Украйна вече предупреди, че има опасност от изтичане на радиация от централата поради прекъсване на тока. Но ядреният надзорен орган заяви, че прекъсването няма да повлияе на безопасността.

Гроси: Ситуацията, пред която е изправен персоналът на АЕЦ Чернобил създава рискове за ядрената безопасност

Не се нуждаем от помощта на беларуската страна за ремонт на високоволтовия тръбопровод, повреден от руския обстрел в Чернобил, съобщиха по-късно от "Укренерго". "Имаме нужда от прекратяване на огъня и допускане на нашите ремонтни екипи, които от вчера чакат съгласие за заминаване. Готови сме незабавно да ремонтираме линиите и да възстановим електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил, която е без ток повече от ден", заявиха от Националната енергийна компания.

"Всички съобщения в руските и белоруските медии за ремонта на Чернобил от Беларус са провокация, насочена към влошаване на ситуацията", категорични са те.
БелТа