/ iStock/Getty Images
Не е регистрирано изменение от нормалните стойности на естествения гама фон на територията на България
Върховната Рада на Украйна предупреди, че на територията на Чернобил горят поне 7 различни пожара. Пожарите са забелязани от сателитни снимки на спътника Sentinel-2 на Европейската космическа агенция.

"Вероятно пожарът е възникнал в резултат на бомбардировки от страна на Русия, например снаряд. Може и да е умишлен палеж", се казва в съобщението.
"Съгласно Класификационните знаци за извънредни ситуации критериите за пожар в зоната на изключване не трябва да надвишават обема от 0,05-0,2 кв. км, но текущото състояние на зоната на пожара надвишава тези цифри десетки пъти".

Във връзка с пожарите радиационните рискове нарастват в радиус от 10 километра около атомната електроцентрала в Чернобил.

Към 08:00 часа на 22.03.2022 г. не е регистрирано изменение от нормалните стойности на естествения гама фон на територията на България. 

Това съобщават от Българската агенция за ядрено регулиране, която публикува всеки ден информация за стойностите за радиационната обстановка в България и състоянието на ядрените съоръжения в Украйна. 

Няма информация за настъпила промяна в състоянието на ядрените съоръжения в Украйна, се казва още в съобщението на АЯР.
БГНЕС