Първа ротация на персонала на украинската атомна електроцентрала в Чернобил от началото на руската инвазия в страната преди близо един месец е започнала вчера, съобщи днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Франс прес.

„Украйна информира МААЕ, че приблизително половината от служителите най-накрая са успели да се върнат у дома, след като са работили в контролираната от Русия електроцентрала в продължение на близо четири седмици“, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в изявление.

„Украинският национален регулаторен орган потвърди, че напусналите вече са сменени от други украински служители“, добави той и приветствайки тази частична ротация.

Руските въоръжени сили поеха контрола над АЕЦ "Чернобил" на 24 февруари, но около 100 украински техници, които завършваха нощната си смяна, продължиха да осъществяват ежедневните операции в обекта, където има радиоактивни отпадъци след най-тежката ядрена авария в историята, станала в централата през 1986 г.

Дневният екип не е имал възможност да ги смени, съобщиха пред АФП техни роднини, съгласили се да говорят, при условие че ще останат анонимни.

Преди днешната ротация същият екип е работил на обекта от деня преди руските сили да влязат в зоната, което според МААЕ „застраши“ един от „стълбовете“ на ядрената сигурност, а именно, че персоналът "може да взема решения без ненужен натиск".

МААЕ все още не получава дистанционно предавани данни от своите системи за наблюдение в Чернобил. Подобна информация обаче продължава да постъпва от другите атомни електроцентрали в Украйна.

Базираната във Виена агенция на ООН предложи да изпрати на място свои екипи, за да гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, и поиска „да продължат консултациите“ по въпроса.
БТА