Цял ден италианските пожарникари се борят с пожари в цяла Южна Италия. Съобщава се за над 200 огнища. Най-тежка е ситуацията край градовете Месина и Катания, както и край Неапол, където пожарите са обхванали и вулкана Везувий, посочва NOVA.
 
Огънят застрашава националния парк около Везувий, както и прилежащите депа за отпадъци, предизвиквайки страхове от токсичен дим, предава "Руптли".
 
Стотици туристи бяха евакуирани днес по море от крайбрежен курорт в Сицилия поради заплаха от горски пожар в района, предадоха италиански медии, цитирани от ДПА и ТАСС.

Южна Италия пожари
БГНЕС

Според агенция АНСА около 700 души спешно са напуснали хотел "Калампизо" и частни квартири в Сан Вито ло Капо, известна туристическа дестинация на 120 км източно от Палермо. Кметът на града е призовал други местни хотели да приютят евакуираните за две денонощия безплатно. Една туристка се оплакала пред АНСА, че тя и семейството й напуснали квартирата само по бански и джапанки и после видели как огънят поглъща сградата, съобщава БТА.
 
Службите за гражданска защита се борят с рекорден брой горски пожари в Южна Италия, започнали в началото на тази седмица на фона на изключително топлото и сухо лято. Освен в Сан Вито ло Капо критично е положението и в Катания в източната част на Сицилия, а също в околностите на Неапол, където пламъците бушуват от вчера.


 
Министърът на околната среда Джанлука Галети съобщи, че в момента има 31 пожара, главно в южните райони, съобщи ДПА.
 
ТАСС отбелязва, че през последните часове ситуацията е станала толкова застрашителна, че вече се контролира лично от министър-председателя Паоло Джентилони, който е информиран в реално време за развитието.
БТА, nova.bg