Горски пожар в Северна Калифорния, определен като най-унищожителния тази година в поразения от суша американски запад, е причинил смъртта на една жена и е изпепелил 400 къщи, съобщи противопожарната служба, която очаква още поражения върху имоти, предаде Асошиейтед прес.

Т. нар. Пожар от долината се разгоря в събота и бързо обхвана няколко малки населени места по хълмовете и в долините на север от винарския окръг Напа. Пожарът принуди хиляди жители на засегнатия район да се евакуират. Възрастна саката жена, която не е била в състояние да напусне дома си, е изгоряла заедно с къщата си.

Извънредно положение в част от Калифорния

Под заплаха от опожаряване са още 9000 къщи и други сгради. До понеделник вечерта огънят изпепели 62 хиляди акра сухи гори, храсти и трева и беше овладян само до 10 процента. Пожарникарите казаха, че невероятната скорост на разпространение на пожара е била безпрецедентна - последица от продължаващата четири години суша и седмиците изключително високи температури.

Четирима пожарникари са настанени в болница с изгаряния втора и трета степен. До снощи повече от 1400 огнеборци се мъчеха да потушат пламъците. Най-тежко засегнати от пожара, който е един от общо 12 в Калифорния, са градовете Коб, Мидълтаун, Хидън вали лейк и Харбин хот спрингс, намиращи се на около 80 км западно от столицата на щата Сакраменто.

Поройно наводнение помете два автомобила с 16 пътници, жени и деца, в западния американски щат Юта миналата нощ. Седем души са загинали и шестима се водят за изчезнали, съобщиха властите. Спасили са се само трима, посочи заместник-началникът на противопожарната служба в Хилдейл, цитиран от Асошиейтед прес.

Спасителните екипи са прекъснали през нощта издирването на изчезналите заради ужасните метеорологични условия в побратимените градове Хилдейл в Юта и Колорадо в Аризона.

Наводненията бяха причинени, след като поройни дъждове паднаха в каньоните на север от двата града, откъдето огромно количество вода тръгна на талази по улиците на квартал със 7700 жители - база на полигамна секта. Градовете са на около 505 км южно от Солт лейк сити.

Жените и децата са били в две отделни коли - ван и джип. Планирано е да се поднови издирването на изчезналите.

Източник: БТА