Пожари горят в Калифорния, извънредно положение в част от щата (ВИДЕО)
Пожари горят в Калифорния, извънредно положение в част от щата (ВИДЕО) / БГНЕС

Четирима пожарникари пострадаха при гасенето на горски пожари в окръг Лейк в американския щат Калифорния, съобщи Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен.

Бързо разрастващият се пожар в планината Сиера Невада погълна къщи.

Властите в окръга са издали заповед за задължителна евакуация на жителите на засегнатите райони. Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение в окръзите Амадор и Калаверас, което позволява да бъдат отпуснати за борба с огнената стихия допълнителни средства и сили, съобщава БТА.

Пожари горят в Калифорния извънредно положение в част от щата (ВИДЕО)
netinfo
„Властите обявиха задължителна евакуация на местните жители заради многобройните райони на бедствие", отбеляза в неделя Кей Ти Ел Ей (KTLA) Почти 20 хиляди души напуснаха домовете си, пише БГНЕС.

Почти половината от град Мидълтаун практически е унищожен. Населението му е 1,3 хиляди души. „Оказахме се в огнен обръч", разказа за телевизията 25-годишната студентка Мади Рос. "Едва ми стигна времето да си нахлузя обувките и да изляза от къщи. Хората бягаха, а цялото им имущество оставаше в огъня".Пожарът, който започна през втората половина на съботния ден, мигновено се разрасна до рекорден за тази част на Калифорния размер. „За моите 30 години работа не съм виждал толкова бързо разпространяващ се огън", заяви един от шефовете на противопожарната служба Скот Маклин.

В окръзите Лейк и Напа пристигат пожарникари от други райони на Калифорния. Мобилизирани са дори затворници, които се включват в борбата с огъня.